Miljöåtal hotar kommunal nämnd

I Lilla Edet hotar miljöförvaltningen samhällsbyggnadsnämnden med polisanmälan och miljöåtal. Det för att Ellbo reniongsverk ständigt överskrider sina gränsvärden.

Lilla Edet har ju ett prisbelönt dricksvatten men nu gäller det Ellbo avloppsreningsverk och de dåliga siffrorna för utsläppen därifrån, både vad gäller fosfor och organiskt material. De värdena överskrids ständigt, och miljöförvaltningen, som är tillsynsmyndighet, skriver till samhällsbyggnadsnämnden, som står för driften - att gränsvärden aldrig får överskridas, och att det faktiskt är åtalbart. Det finns till och med skyldighet för miljönämnden att åtalsanmäla.

Ett problem är att många avloppsledningar i Lilla Edet tar emot dagvatten också och det tar  uppemot 20 år att byta dem om kommunen orkar släppa till fem miljoner om året. Det tänker den skyldiga nämnden hänvisa till i sitt svar.

Nu vill samhällsbyggnadsnämnden också försöka ändra i gränsvärdena för Ellboverket så att de blir rimliga.

I annat fall riskerar man nya mullrande brev med åtalshot från kollegerna i den andra nämnden, så fort det regnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista