Vårdnadsbidrag kan avgöras av en person

En enda person kan sätta stopp för vårdnadsbidraget i Vänersborg nästa år.

Från den 1 juli nästa år är det fritt fram för kommunerna att införa vårdnadsbidrag för småbarnsföräldrar.

I Vänersborg är det mycket ovisst hur det blir. En miljöpartist och småbarnsmamma kan bli den som sänker förslaget.

Socialdemokraterna och centern styr Vänersborgs kommun, men när det gäller vårdnadsbidraget går partierna skilda vägar, s säger nej och c säger ja.

Det gör att det kan bli en dramatisk omröstning i kommunfullmäktige. Dit kommer frågan eftersom kristdemokraterna nu har lagt en motion om att införa vårdnadsbidraget så snart det är möjligt, från den 1 juli nästa år.

Om socialdemokraterna, vänsterpartiet, moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kd har alla sina ledamöter med på partilinjen, vilket inte är alldeles säkert, blir det två miljöpartister som avgör, en ledamot från Folkviljan och en partilös ledamot.

De borgerliga behöver ha med sig alla fyra – tre av dem lutar åt ett ja. Folkviljans Anita Karlsson har bestämt sig och motionerade om vårdnadsnidrag redan i början av året.

- Det är en valfrihet för föräldrarna. Vi har en vision i Vänersborg att vi ska växa och då är det barnfamiljerna vi tänker på, säger Anita Karlsson.

Men en av miljöpartisterna säger nej och kan därmed avgöra hela frågan. Carmen Lundgren:

- Jag har inte pratat om det med partikamraterna, men jag säger att jag gärna skulle vilja vara hemma med mina barn, jag har en tvåårig flicka. Men det går inte att leva på 3 000 kronor i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista