Tre kommuner vill ha vårdnadsbidrag

Tre kommuner av 14 kommuner säger ja till vårdnadsbidraget, en säger nej och resten funderar vidare. Det visar Sveriges Radio Västs rundringning.

Ingen av de 14 kommunerna i Sveriges Radio Västs område har beslutat om att införa vårdnadsbidraget för småbarnsföräldrar, något som regeringen gett kommunerna möjlighet att göra från den 1 juli. Men tre av dem ger ett klart besked: Så blir det.
- Det har funnits med i alliansens program och det har vi lovat våra väljare och det kommer vi att infria, säger Mats Abrahamsson, moderat kommunalråd i Sotenäs kommun.
Ja säger också Lilla Edet och Åmål, i alla fall med 90 procents säkerhet, säger Kurt Svensson, centerpartist och kommunalråd i Åmål.
De flesta av de 14 kommunerna är borgerligt styrda, Där är inställningen till vårdnadsbidraget positiv och de flesta utreder eller skall utreda konsekvenserna. Mellerud säger inte nej till vårdnadsbidraget, men det blir inget nästa år i alla fall.
I de kommuner med någon form av blandat styre, Vänersborg och Strömstad, är det osäkert hur det blir. Vi skall i alla fall räkna på det, säger socialdemokratiska kommunalrådet Ronnie Brorsson i Strömstad.
I Trollhättan har socialdemokraterna egen majoritet och där blir det inget vårdnadsbidrag.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista