Oklart hur vårdnadsbidrag slår mot kommunal ekonomi

Många kommuner försöker räkna ut hur införandet av ett vårdnadsbidrag skulle påverka kommunensekonomin. Men det är svårt att dra några slutsatser. Det kan bli antingen plus eller minus i kassan.

Beroende på hur många och vilka som väljer att använda bidraget kan kommunerna som väljer att införa vårdnadsbidrag antingen få ökade kostander eller spara in på barnomsorgen.

Om exempelvis alla föräldrar i Melleruds kommun som redan är hemma med sina barn tackar ja till vårdnadsbidraget, men inga som redan har barn i barnomsorg innebär det att kommunen får en extra kostnad på en miljon kronor om året.

- Vilken barnfamilj skulle tacka nej till ett extra barnbidrag kommenterar kommunalrådet Robert Svensson (c) i Mellerud.

Men det finns även kommuner finns kommuner som hoppas att vårdnadsbidraget - 3 000 kronor i månaden- skall avlasta den kommunala barnomsorgen och innebära minskade kostnader för kommunen.

Anne-Marie Jacobsson, centerpartist och kommunalråd i Färgelanda, ger ett exempel:

- En plats i barnomsorgen kostar cirka 100 000 kronor och om en förälder väljer att vara hemma ett halvår längre med vårdnadsbidrag så skulle man kunna spara en halv plats, säger Anne-Marie Jacobsson, centerpartist och kommunalråd i Färgelanda

Reporter: Bosse Adriansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista