Över hälften av niondeklassarna har varit fulla

Majoriteten av alla niondeklassare har varit berusade av alkohol, men få använder tobak eller narkotika. Det visar en ny drogvaneundersökning i sex bohuskommuner.

Mer än hälften av niondeklassarna i de undersökta kommunerna har någon gång varit berusade. Men var fjärde säger att han eller hon aldrig dricker alkohol.

Över 90 procent av niondeklassarna säger att de inte använder narkotika och nästan lika många uppger att de inte röker tobak dagligen. Nästan tre av fyra ungdomar röker inte alls. Var tionde kille snusar - nästan inga tjejer alls gör det.

Undersökningen visar också att antalet pojkar som dricker alkohol har minskat och att andelen intensivkonsumenter av alkohol har ökat bland flickorna. Och att ungdomarna upplever att deras föräldrar har en strängare attityd mot undomarnas tobaksvanor jämfört med deras alkoholvanor.

När det gäller alkohol och trafik så har var femte pojke i nian kört moped berusad och lika många flickor har blivít skjutsade av någon som kört bil, mc eller moped berusad.

Kommunerna som varit med i undersökningen är Lysekil, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad och Tanum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".