Två års fängelse för skottlossning i Brastad

Ett vägbråk med skottlossning i Brastad i somras fick idag sin upplösning med en dom i Uddevalla tingsrätt. En 36-årig man från Gårdsjö i Skaraborg dömdes till två års fängelse.

Vägbråket och skottlossningen i Brastad den 16 juni är bara en detalj i den digra brottskatalogen på inte mindre än nio olika brott som den 36-årige skaraborgaren döms för.

En liknande skottlossning vid en bensinstation i Trollhättan i juli 2005 finns också med i bilden, men där lyckades inte tingsrätten klara ut vem som egentligen skjutit.

Bråket i Brastad nu i sommar började med att en 28-årig turist från Hälsingland parkerade intill 36-åringens bil utanför en pizzeria. Det blev en ordväxling och turisten fick hjälp av en 43-årig brastadbo. Båda hotades till livet av 36-åringen som tog fram en pistol och sköt ett skott. Ingen träffades.

Senare stoppades 36-åringen av polis på E 6:an och i hans bil hittades tre handeldvapen, två pistoler och en revolver, alla gömda på olika sätt, till exempel innanför bilens innertak.

36-åringen uppgav för polisen att han alltid bär vapen, därför att han på grund av en blodsfejd står under ständigt dödshot.

En rad andra brott begångna runt om i landet ligger också bakom domen på 2 års fängelse för 36-åringen. Bland de rån, olaga hot, grovt rattfylleri, narkotikabrott, grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, med mera, med mera.

36-åringen ska dessutom betala 17 000 kronor i skadestånd till den pistolhotade brastadbon och 10 000 till turisten, som också var med vid skottlossningen i Brastad.

Text: Jan Gustafsson
E-post: jan.gustafsson@sr.se
Telefon
: 0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".