Norra Älvsborgs Länssjukhus NÄL. Foto: SR/Lolo Tode Palm

Läkarbrist stänger medicinakut på Uddevalla sjukhus

Det är så ont om läkare i Uddevalla att patienter till medicinakuten måste köras till ett annat sjukhus.
-Det är ett akut beslut fattat av NU-sjukvårdens chefläkare utifrån ett säkerhetsperspektiv, säger chefläkare Jan Carlström.

Den otillräckliga bemanningen kommer från och med onsdagen att leda till att ambulanser med medicinpatienter mellan 21 på kvällen och 07 på morgonen dirigeras om till Näl i Trollhättan. Övriga patienter, vars medicinska tillstånd så tillåter, hänvisas också till Näl.

-Är patienten inte transportabel, kan vederbörande fortfarande läggas in på Uddevalla sjukhus. Det finns en jour förstås, säger Jan Carlström.

Det anses saknas fem läkare och med hjälp av stafettläkare hålls en nivå uppe, men chefsläkarna anser inte att det räcker.

-Varför just Uddevalla sjukhus har och har haft långvariga bemanningsproblem har jag inget svar på, säger Jan Carlström.

Han betonar att onsdagens beslut är fattat utifrån ett säkerhetsperspektiv, och inte har med andra beslut att göra som när det gäller att stänga akuten på Uddevalla sjukhus helt, en fråga som har diskuterats i åratal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".