Avdrag för pensionärer i S-budget

Idag presenterade socialdemokraterna sin budgetmotion, den så kallade skuggbudgeten, i riksdagen.

Partiet föreslår ett skatteavdrag för pensionärer med 2 000 kronor per år från och med 2008 en retroaktiv engångssänkning för 2007. 
- Regeringen gynnar ju bara de rikaste. Vi ser bara på fastighetsskattereformen där de som har stora hus kommer att tjäna på det och de som har vanliga hus kommer att vara förlorare. Vi bedömer att det är pensionärerna som behöver litet stöd och därför sänker vi skatten, säger Jörgen Hellman, riksdagsledamot från Lilla Edet och ersättare i riksdagens finansutskott.

Socialdemokraterna säger nej till det andra steget i regeringens jobbavdrag, alltså skattesänkningen för förvärvsarbetande, men tänker inte riva upp det första steget.
- Det har ju redan verkställts. Vi måste över hela skattesystemet, säger Jörgen Hellman. 
Socialdemokraterna vill däremot inte sänka fastighetsskatten utan i stället göra omfördelningar inom systemet.
- Den borgerliga regeringen tar ju inte bort fastighetsskatten, man ändrar bara namn till kommunal fastighetsavgift och slott och koja beskattas på samma sätt, säger Jörgen Hellman.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".