Dinamarca vill upprätta lobotomipatienter

Kirurgiska ingrepp i hjärnan, lobotomi, var vanliga i den svenska pskykvården ända in på 1960-talet.

Nu kräver fem vänsterpartister i en riksdagsmotion att de som opererades skall få upprättelse och ekonomisk ersättning.

Förståndshandkappade, schizofrena och drogmissbrukare är några av de grupper som fick nervbanor i hjärnan avskurna. Mellan mitten av 40-talet och mitten av 60-talet blev minst 4 500 patienter lobotomerade på de svenska sinnessjukhusen som det hette förr, bland annat på Restad i Vänersborg.

- På samma sätt som vi gett ersättning till personer som blivit tvångssteriliserade eller fått läkemedlet Neurosedyn tycker vi att det här är ett sådant ingrepp som staten bör ta ansvar för, säger Rosanna Dinamaca, riksdagsledamot från Trollhättan och en av motionärerna.

- Vi är medvetna om att man genomförde behandlingen med den kunskap man hade då men det fanns också ganska höga dödstal. Och det fanns bieffekter som borde ha lett till större försiktighet. Att man lobotomerade även barn måste ha ifrågasatts även på den tiden, säger Rossana Dinamarca.

/Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".