Lobotomerade fick ersättning av norska staten

Krav om att lobotomerade ska få ekonomisk ersättning av staten har redan skett i Norge.

Redan 1996 beslutade stortinget , den norska riksdagen, att de som genomgått lobotomi hade rätt att söka ersättning av staten. Beloppet sattes till 100 000 kronor. Det kallas billighetsersättning.

- Det är billigt för staten, men ingen ersättning för de ödelagda liven. Det symbolika beloppet är ett hån mot dem som skadats. Människors liv är litet värt, säger dåvarande stortingsledamoten Erling Folkvord, som var den som väckte förslaget om ersättning.

Billighetsersättningen innebär inte att staten tar på sig någon skuld i juridisk mening. Lobotomi belönades med Nobelpriset i medicin och metoden var allmänt accepterad i psykiatrin.

- Jag tycker att staten ska ta ansvar för att den administrerade och försvarade starka övergrepp under en lång period och det fanns också då personer som påpekade att lobotomi var ett övergepp, säger Erling Folkvord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".