Arbetslösheten minskar

Arbetslösheten i Sverige är den lägsta sedan 1991. I Västra Götalands län pekar kurvorna också åt rätt håll.

Läget är till och med bättre i länet. 3,2 procents öppen arbetslöshet är ett par tiondelar lägre än i riket som helhet. Räknar man med dem som har aktivitetsstöd eller olika former av arbete med stöd, bland andra plusjobb och insatser för funktionshindrade, blir talet 6,4 procent.   

De flesta kurvor pekar just nu åt rätt håll på arbetsmarknaden.  I Västra Götaland är antalet öppet arbetslösa 27 procent lägre än för ett år sedan. 

Arbetslösheten går ner bland invandrare och bland ungdomar. Varslen om uppsägning minskar och de nya jobben strömmar till i en allt snabbare takt. Allt fler har skaffat ett jobb utan att skriva in sig på arbetsförmedlingen. 

Till och med långtidsarbetslösheten minskar i Västra Götaland och där skiljer länet ut sig. För i landet som helhet har den gått upp det senaste året. 

Men det finns en del oroväckande tecken också i Västra Götaland när det gäller långtidsarbetslösheten. I en del kommuner, som Sotenäs och Uddevalla, har den ökat. Och bland ungdomar har långtidsarbetslösheten tredubblats i länet sedan den här tiden förra året.
Reporter: Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".