Kattägare tillbakavisar uppgifter om vanvård

Kattägare tillbakavisar uppgifter om vanvård
Katterna i Grästorp hålls instängda i en lada för att skyddas, enligt kattägaren.

Media har under en tid rapporterat om vanvårdade katter i en lada i Grästorp.
Men det tjugotal katter som hålls instängda i ladan togs om hand för att tidigare for illa. Det menar kattägaren Gunilla Lövgren som nu träder fram för att tillbakavisa anklagelserna.
- De lever och har det gott. De är bortskämda och är allmänt gosiga. De är som en katt ska vara, säger hon.

I sex år har kommunens djurskyddsinspektörer haft ett öga på ladan i Grästorp. För två år sedan beslutades att alla katter utom två ska omhändertas och avlivas. Men ärendet har dragit ut på tiden på grund av att beslutet överklagats.

För några år sedan skrev en flicka ”kattfängelse” på ladan och bötfälldes. Ladan har också vandaliserats och katterna släppts ut. Efter det sattes lås på dörren.

Gunilla Lövgren är kritisk till rapporteringen runt katterna:

- Det stod vidriga grejor. Det fanns ingen riktighet i att ingen skulle ge dem mat, eller att de inte får vatten eller någonting, säger hon.

I kvällspressen spekulerades om att katterna föds upp för experiment. Men ägarna har hela tiden haft goda avsikter med de katter man tagit hand om och har också samarbetat med ett katthem menar Gunilla Lövgren.

- De har mat, de har vatten, de har allt. Bara folk ger fan i dem så går det bra, säger hon.

Hon säger också att hon kan tänka sig att lämna bort katterna, om hon hittar någon som kan ge dem ett hem.

- Finns det människor som är ärliga och som tycker om katten, och vill ta hand om katten, och är snäll mot djuret så visst vore det bra, säger Gunilla Lövgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista