Nedläggning hotar öppen förskola i Trollhättan

Pengabrist och lokalbrist i Trollhättans kommun gör att öppna förskolan Myggan hotas av nedläggning. Förskolelärare Mariana Ekberg på öppna förskolan Myggan har fått uppdraget att beskriva följderna av en nedläggning av Myggan.
Öppna förskolan är till för barn och föräldrar som inte har dagisplats. Mariana Ekberg tycker att det är vansinnigt att stänga en verksamhet eftersom den fyller en viktig roll för integrationen i Trollhättan. Myggan är en träffpunkt för invandrarföräldrar och deras barn. Hon tror också att behovet ökar efter Saabs varsel. Bakrunden är att förvaltningen för Kultur utbildning och barnomsorg i Trollhättan ska skära ner sin versksamhet med 17,8 miljoner kronor. Det samtidigt som alla fyra och femåringar får rätt till gratis förskola från och med årsskiftet. Förvaltningen har tagit fram en rad förslag på hur frågan ska lösas och däribland föreslås att Myggan stängs. Mariana Ekberg menar att de 194 000 som en nedläggning av Myggan skulle ge är en relativt liten summa i sammanhanget eftersom hon tror att det kommer att medföra nya utgifter för kommunen. -De här barnen som går på öppna förskolan kanske ansöker om en plats i den kommunala barnomsorgen, säger Mariana Ekberg som dessutom tror att socialbidrag och den sociala verksamheten kommer belastas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista