Utedassen dagar är räknade

Kommuner och sommarstugeägare måste förbereda sig på att skaffa alternativ till utdedassen med latrintunnor. Från och med 2005 är det förbjudet för kommunerna att köra latrintunnorna till tippen och deponera dem där, eftersom innehållet är komposterbart.
Innehållet i de här speciella engångstunnorna i plast är ju komposterbart och 2005 träder ett förbud i kraft mot deponi av komposterbart material. Det får alltså inte längre läggas på tippen. I Uddevalla kommun, till exempel, finns det många fritidshus och idag är det drygt 500 fastigheter,som har latrinhämtning från sitt utedass. Med 11 tunnor per år, som ingår i hämtningen, så blir det närmare 6 000 tunnor som måste köras till Häljestorps avfallsanläggning i Båberg. Uddevalla kommun har skickat en skrivelse till de hushåll, som fortfarande har latrintömning. Där föreslår kommunen alternativ, till exempel urinseparerande torrtoaletter. Men ingenstans står det, att det blir förbjudet att kasta engångstunnorna med innehåll på tippen från och med 2005. Lars Cart-Lamy, renhållningschefen i Uddevalla avvaktar in i det sista, ifall det blir några ändringar och tills det kommer bestämmelser om eventuella dispenser. Liksom brevet från kommunen hoppas han på att hushållen självmant ändrar sin toaletthantering i sommarstugan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".