Vänersborg tredje snabbast i landet med mailsvar

Vänersborgs och Munkedals kommuner hamnar bland de 10 bästa kommunerna i landet när det gäller att snabbast svara på epost från allmänheten. Det visar en ny undersökning gjord av tidningen PC för Alla.

Att skicka e-post är ett snabbt och smidigt sätt att få svar på saker du undrar. Du slipper vänta i telefonköer och behöver inte bli runtkopplad till fel personer.

Tidningen PC för Alla testade att skicka ut en enkel mejlfråga till samtliga 290 kommuner. Efter ett par timmar hade över hälften av alla kommuner svarat, och inom ett dygn hade 90 procent av kommunerna svarat.

Bland kommunerna hamnar Vänersborg med sitt svar efter tre minuter på femte plats och Munkedal med sju minuter på tionde plats av alla kommuner i Sverige. Hälften av våra 14 kommuner dröjde med sitt svar en hel dag men ingen struntade i att svara visar testet.

Det finns ingen tidsgräns i lagen hur lång tid det skall ta för kommunen att svara, men det står att medborgaren ska få svar ”så snart som möjligt”.

Hur kommer det sig då att Vänersborg var snabbast att svara?

- Jag tror att vi har flera som kan svara och att de är oehört tjänstvilliga och vet att de är deras uppgift att det kommer ut, säger Guy Mahlviker, kommunchef i Vänersborg.

Har du några råd till andra kommuner som tar längre tid på sig?

- Man skall fundera över det här med tjänstegaranti så att man har klart för sig när man skall svara och vilken tid man har på sig. Att man man garanterar det utåt då får man en känsla för att man skall vara ”serviceminded” helt enkelt, avslutar Guy Mahlviker