Patient dog efter felmedicinering

En boende på ett servicehus i Strömstad dog efter att ha blivit felmedicinerad. Nu har händelsen anmälts till socialstyrelsen.

Det började med en rond i mitten av juli. Efter den skulle läkaren avgöra vilka förändringar av medicineringen som skulle göras för en patient, som hade svårt att svälja och smärtor i bland annat knälederna. En sjuksköterska informerades muntligt.

Men något gick snett i kommunikationerna på servicehuset och patienten fick under två veckor för stora doser av det blodförtunnande läkemedelet Trombyl.

Det var när en sjuksköterska kom tillbaka från semestern detta -och ytterligare ett fel i medicineringen- upptäcktes.

I mitten av augusti bev patienten illamående och fördes till vårdcentralen för undersökning. Men efter två timmar var patienten tillbaka på servicehuset och inget sades om fortsatt vård.

Dagen efter kom en sjuksköterska in till patienten som skrek och var blek. Sköterskan skickade efter en ambulans. På eftermiddagen avled patienten på Strömstads sjukhus.

Nu har den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Strömstad gjort en så kallad Lex Maria-anmälan till socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista