Ohälsotalen lägst i Tvåstad, högst i Lysekil

Lysekilsborna är sjukast och trollhätteborna friskast. Det visar Förskringskassans senaste s.k. Ohälsotal.

Ohälsa är ett mått på alla ersättningar från sjukförsäkringen. Dit räknas inte om du är förkyld och nerbäddad några dagar. De första 14 dagarna är det din arbetsgivare som betalar.

I ohälsotalet ingår alltså längre sjukfrånvaro än två veckor, men också rehabilteringspenning och Sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension,

Av de 14 kommunerna i Sveriges Radio Västs område är det Lysekil som har det högsta ohälsotalet, 53,7 dagar om året. Över 50 dagar har också Munkedal, Lilla Edet och Mellerud.

Lägst ohälsotal har Trollhättan. Den genomsnittlige trollhättebon får ersättning av försäkringskassan 41 dagar om året och utvecklingen har gått snabbt åt rätt håll det senaste året. Näst lägst ligger grannkommunen Vänersborg.

Sotenäs å sin sida står för den största förbättringen av ohälsotal. Men samtliga 14 kommuner har högre ohälsotal än riksgenomsnittet.

Ser man till hela landet är skillnaderna mycket stora, från 18 till 61 dagar, från friska Danderyd till sjuka Ljusnarsberg.

/Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista