Kämpersvik-utbyggnad skapar två läger

Debatten om bostadsbyggandet i Kämpersvik fortsätter och ännu är det inte klart hur det blir.

En del kallar utbyggnaden för en hotad idyll. Andra tycker att det är ett samhälle i utveckling.

Det handlar om ett 60-tal hus, två projekt med ett 30-tal hus vardera.

– Åretruntboende är nog mer positiva till en utveckling än sommarboende. Det har att göra med att man vill bevara det här samhället på sina villkor, men det pittoreska finns i själva samhällskärnan och ytterområdena berörs inte så mycket, säger Jan-Erling Ohlsson, ordförande i Samhällsföreningen Framåt.

Det första projektet väster om samhället har vandrat genom rättsinstanserna och fått ja hela vägen. Inom kort ska regeringsrätten säga sista ordet.

Det andra projektet, Kämperöd, fick grönt ljus av miljö- och byggnadsnämnden i Tanums kommun i juni. Kritikerna, och de finns också bland åretruntboende, vill stoppa projektet. De talar om en katastrof för Kämpersvik. Men samhällsföreningen kommer att säga ja i sitt remissvar till kommunen.

– Samhällsföreningen ser inte negativt på en utveckling av samhället. Sedan kan man reagera på storleken på områdena, säger Jan-Erling Ohlsson.

Reporter: Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".