Få skolsköterskor drabbar barnen

Skolsköterskorna i Fyrbodal har upp till 1000 elever per heltid att ta hand om. Det är en arbetsbelastning som sköterskornas egen intresseförening tycker är alldeles för hög.
Svenska skolsköterskeföreningens rekomendation är 400 elever per skolsköterska. I Uddevalla ligger genomsnittet på 800 elever per skolsköterska. I Lysekil och Trollhättan är siffrorna runt 600 elever. I Vänersborg är det 700 elever per skolsköterska. En orsak till att skolhälsovården ser ut som den gör är att det saknas tvingande regler som begränsar arbetsbördan. -Men jag vet att många kommuner i området är man uppe och nosar på 100 elever per skolskölterska och dessutom att det är flera skolor de ska besöka, säger Per Möllborg skolläkare i Lysekil. - Jag tycker det är katastofalt. Det äventyrar det medicinska basarbetet, där vi försöker identifiera ätstörninga, skolioser, sköta vaccinationer och någonstans hinner vi inte med och det drabbar de svaga eleverna säger Per Möllborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".