Åklagare yrkar 12 års fängelse för styvpappa

12 års fängelse för grov våldtäkt mot barn - det yrkade åklagaren när rättegången idag avslutades mot den 32-årige man i Uddevalla, som under många år tilltvingat sig hundratals samlag med sin styvdotter, som idag är 15 år.

Rättegången i Uddevalla tingsrätt som började förra fredagen var tänkt att klaras av på en dag.

Men den tog tre. Först idag, en tredje reservdag, kunde åklagaren slutplädera och yrka på ett långt fängelsestraff - minst 12 år - för den 32-årige man i Uddevalla, som våldtagit sin styvdotter hundratals gånger under många års tid.

Anledningen till att rättegången dragit ut så på tiden är att den idag 15-åriga flickan haft så svårt att berätta om alla övergreppen. I närvaro av styvpappan. Hon kom gråtande in i rättsalen när rättegången började. Trots att hon kunnat hålla sitt målsägandebiträde, advokat Helena Kjällgren, i handen hela tiden, blev det för svårt andra rättegångsdagen, i tisdags.

Då fick rätten låta föra ut styvpappan, så att flickan orkade berätta. Förutom när rättegången inleddes har den hållits bakom stängda dörrar.

Övergreppen mot flickan började redan 1998, då hon bara var sex år gammal. Styvfadern erkände under rättegången bara det som hänt sedan 2002, då styvdottern var tio år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".