Mångmiljoninvestering krävs för förskolelokaler

Uddevalla kommun kan tvingas investera uppåt tvåhundra miljoner på förskolebyggnader som är byggda under 70-talet. Byggnaderna är i dåligt skick och någon eller några förskolor kan bli rivna.

Uddevalla kommun håller just nu på med en utredning av många kommunala byggnader och då har det visat sig att det finns ett mycket stort behov av renovering.

Och en förskola, den på Fasseröd i norra Uddevalla tätort, är så dålig att det inte lönar sig att lägga några pengar på utan Previs som gör utredningen föreslår att den rivs och ersätts med en annan.

Men bilden kompliceras av att antalet barn i olika områden förändras hela tiden vilket gör att politikerna också får ta in i bilden om satsningarna istället görs på färre förskolor och andra läggs ner.

Det finns en oro bland personalen att Fasseröd inte byggs upp igen säger rektorn där Katarina Eklöf till Sveriges Radio Väst för det är först till våren som planen över vad som är kvar och vad som försvinner blir klar.

Samtidigt är Fasseröds förskola en av dom förskolor som dem politiska majorioteten i Uddevalla bestämt ska privatiseras.

och efter att rektorn Katarina Eklöf dragit tillbaka sin intresseanmälan är det Medborgarskolan som visat sitt intresse nu.

Men osäkerheten om vad som ska hända med lokalerna kan försena processen här och en förälder som Sveriges Radio Väst varit i kontakt med säger att politikerna borde vänta med privatiseringen av Fassröd för alla osäkerhet kan bidra till att både personal och föräldrar till barnen väljer att flytta därifrån.


Text: Jörgen Winkler 
Epost:
jorgen.winkler@sr.se
Telefon: 0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".