Den tv-löse mannen Kurt-Olov Ankar. Bild: SR/Thomas Graf

Tv-löse Kurt-Olov Ankar söker hjälp av EG-domstolen

Minns du 76-årige Kurt-Olov Ankar från Uddevalla. I 15 år har han flera gånger fått påhälsning av Radiotjänst i Kirunas kontrolanter samt en aldrig sinande ström av brev om tv-kontoll. Kruxet är bara att Kurt-Olov Ankar inte har någon tv, aldrig haft och har inga planer på att skaffa någon. Kurt känner sig kränkt av Radiotjänsts agerande. Han har heller inte fått hjälp av svenska myndigheter. Därför går han nu till EG-domstolen med sitt ärende.

Som vi berättat tidigare har Kurt Olov Ankar bott i Uddevalla sen 1992 och aldrig haft någon tv. Men ändå skickar Radiotjänst i Kiruna årligen förfrågningar om tv-innehav. Dessutom har tv-kontrollanterna varit inne i hans hem tre gånger utan att hitta någon tv.

Händelserna har fått Kurt-Olov att känna sig kränkt. Han stämde i september Radiotjänst i Kiruna för det som han anser vara en förnedring. När inget har hänt har han också vänt sig till Datainspektionen, Konstitutionsutskottet, Justitieombudsmannen och riksdagens talman utan att något hänt.

Nu ser Kurt Olov Ankar ingen annan utväg att gå till EG-domstolen för att få rätt. Han anser att det står klart svart på vitt att det som Radiotjänst i Kiruna gjort mot honom strider mot Europakonventionen:

- Nu har jag lämnat in en anmälan via Uddevalla tingsrätt som sedan skall gå vidare till EG-domstolen. Det tar väl ett par månader innan avgörandedom faller men jag är helt övertygad om att jag får rätt, säger Kurt Olov Ankar till SR Radio Väst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".