Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Foto: SR/Thomas Graf

Göran Hägglund pratade höjd fastighetsskatt

Idag kom kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund till Uddevalla. Där får nästan var fjärde husägare höjd skatt nästa år. Och värre blir det längre uppåt kusten.

För 220 000 fastighetsägare blir det dyrare nästa år när fastighetsskatten ersätts av en kommunal fastighetsavgift.
I Sotenäs -som kommer sämst ut av alla svenska kommuner- får nästan varannan en höjning nästa år. Göran Hägglund är partiledare för kristdemokraterna, som gjort fastighetsskattens avskaffande till en hjärtefråga:
- Med det som vi kommer att genomföra från den 1 januari får man en överblickbarhet över sina kostnader. För en del kommer det att innebära en höjning jämfört med året innan men i jämförelse med det gamla systemet innebär det en rejäl förbättring för alla boende, säger Göran Hägglund.

På Bohuskusten har det funnits stora förväntningar på fastighetsskattens avskaffande. Men i Lysekil, Strömstad och Tanum får mellan 30 och 40 procent av fastighetsägarna höjd avgift.

- För det första skall ingen betala mer än 6 000 kronor om året. Utan de förändringar som vi genomför skulle de få ytterligare höjningar i takt med att nya taxeringsvärden kommer fram, säger Göran Hägglund.


Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".