Föräldrar vill ta över Edsleskogs skola

Föräldraföreningen på Edsleskogs skola vill ta över den nedläggningshotade skolan och driva den som friskola. Det kan bli svårt rent ekonomiskt, tror barn- och utbildningsförvaltningens ordförande Kjell Kaså (c).

Igår beslutade Kommunstyrelsen i Edsleskog att skolorna Mo, Berga och Edsleskog ska läggas ner. Men föräldraföreningen på Edsleskogs skola tänker ansöka om att få ta över skolan. I väntan på det kan kommunen tänka sig att hålla skolan öppen till hösten 2009.

Kjell Kaså (c), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Åmål, är tveksam till om föreningen kommer att klara av det rent ekonomiskt. Enligt honom kostar eleverna på Edsleskog idag ungefär 98 000 kr per elev och läsår, vilket är i snitt 20-25 000 kronor mer än kommunens genomsnittskostnad för elever.
- Jag ser det som att det kan vara ett bekymmer med ekonomin. Om man har ett oförändrat elevunderlag måste man driva skolan till en betydligt lägre kostnad, säger Kjell Kaså (c).
Men Malin Magnus i Edsleskogs byalag hoppas att det går att lösa.                                          

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".