Gahnström: Uddevallamodellen kan bryta mot kommunallagen

Den så kallade omkostnadsersättningen som de pedagogiska huvudmännen får för sina egna barn i Uddevalla kan strida mot kommunallagen.

Det menar Evy Gahnström (su) som nu vill att frågan skall prövas av den kommunala revisionen.

- Jag anser att den omkostnadsersättning de pedagogiska huvudmännen, eller privata företagarna, får för sina egna barn på 48 kr per dag utan avgift strider mot likställighetsprincipen i kommunallagen. De pedagogiska huvudmännen får också 400 kr per barn och månad för leksaker och inträde till badhus som de senare kan dra av, säger Evy Gahnström.

I Likställighetsprincipen i kommunallagen står det att medborgarna skall behandlas lika om inget annat skäl föreligger. Att de pedagogiska huvudmännen får omkostnadsersättningen helt utan avgift medan de kommunala dagbarnvårdarna måste betala för det är inte likhet inför lagen, menar Evy Gahnström.

Men Hans Jonasson, (up), vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden menar att det här inte strider mot kommunallagen.
- Det är inte konstigare att en privat förskola säger att de inte tar ut någon avgift från den förskolan. Det är upp till de pedagogiska huvudmännen hur man organiserar. Det innebär att huvudmannen får en lägre inkomst. Att göra så här anser jag vara helt lagligt, säger Hans Jonasson.

Nu hoppas Evy Gahnström på att Uddevallas revisorer kommer granska om omkostnadsbidraget i Uddevallamodellen är lagligt.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".