Bohuskommuner vill satsa på vindkraft

Åtta bohuslänska kommuner planerar nu gemensamt för utbyggnaden av vindkraft. Kommunerna har bildat en gemensam organisation för att satsa på vinkrqaften tillsammans med regionen.
Det är kommunerna Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal, Lysekil, Uddevalla, Orust och Tjörn som tillsammans med regionens miljönämnd bildat en gemensam ledningsgrupp för samordnad planering av framtida vindkraft i Bohuslän. Bakom tillkomsten av gruppen som kallas Vindkraft Bohuslän, ligger riksdagsbeslut om kraftigt ökad vindkraftsproduktion till år 2015. Bohuslän har goda förutsättningar för vindkraft och idag finns ett 40-tal vindkraftverk i landskapet. De kan bli många fler. Och då har kommunerna ett utökat planeringsansvar, inte minst för lämpliga lokaliseringar. Tjärnö marinbiologiska laboratorium utanför Strömstad får i uppdrag att forska om de miljömässiga konsekvenserna av etablering av fler vindkraftverk i Bohuslän. Parallellt har ett industrikonsortium bildats för att pröva möjligheterna att producera, bygga och eventuellt driva vindkraftverk inom regionen. Utgångspunkten är lokal produktion och konsumtion av el.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".