Blodcentraler får kritik från socialstyrelsen

NÄL och Uddevalla sjukhus saknar skriftliga riktlinjer för sina blodcentraler. Det har nu framkommit efter en granskning som Socialstyrelsen nyligen gjort

När socialstyrelsen i slutet på oktober granskade de båda blodcentralerna på NÄL och Uddevalla sjukhus fann man att det saknades skriftliga direktiv för blodverksamheten. Något som regleras i Socialstyrelsens föreskrifter om blodverksamhet. Där står det klart och tydligt att vårdgivaren, idetta fall sjukhusen, skall ge skriftliga direktiv för att säkerhetsställa kvaliteten och säkerheten i verksamheten. Men enligt Socialstyrelsens granskning så saknas dessa grundläggande direktiv. Något som blodcentralerna nu måste åtgärda. Bristen kommer också noteras och ligga till grund för framtida ansökningar om att bedriva blodverksamhet på i Trollhättan och Uddevalla, skriver Socialstyrelsen i sin granskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".