Ökade regnmängder skapar problem för avloppsnäten

Regnmängderna väntas öka i framtiden i takt med klimatförändringarna och det kan skapa problem för avloppsnäten. Avloppsledningarna är inte dimensionerade för stora mängder regnvatten, säger Trollhättans VA-chef.

Stora mängder regnvatten som kommer ner i avloppslednignarna är ett stort problem i många kommuner. Plötsliga och häftiga regnväder gör att lednignsnäten inte klarar att ta hand om allt vatten eftersom de inte är dimensionerade för att ta hand om så stora vattenmängder. Men många kommuner har gamla avloppsledningar från 50 -60talen som forslar både dagvatten och avloppsvatten. Flera VA-chefer i vårt område beskriver detta som ett stort problem som de levt med i många år.

Regnvattnet som leds till reningsverket innehåller också andra föroreningar än avloppsvattnet. Det innebär att vattnet inte blir fullständigt renat eller att föroreningar hamnar i slammet som då inte kan användas inom jordbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".