Åklagare: mördare borde dömas hårdare

Mördare slipper alltför lindrigt undan. Det tycker flera åklagare och domare, sedan Högsta domstolen slagit fast att normalstraffet för mord ska vara tio års fängelse. Efter HD-domen döms nu livstid ut för mord i bara vart sjätte fall. Medan både våldtäktsmän och narkotikabrottslingar kan få fängelsestraff på 14 år.

- Det saknar rim och reson! Fängelsestraff för det ultimata brottet mord, att ta livet av en människa, måste stå i proportion till straffet för andra allvarliga brott. Det säger kammaråklagare Per-Åke Kvarnström i Uddevalla till Sveriges Radio Väst. På fredagen yrkade han livstids fängelse för gärningsmannen i rättegången om det synnerligen brutala kvinnomordet i Strömstad i somras. Men efter den vägledande HD-domen i våras är det alltså mycket få domstolar som dömer ut livstidsstraff. Per-Åke Kvarnström anser att fängelsestraffen för mord måste bli tuffare och mer differentierade. Han säger att till exempel 20 års fängelse för mord kan vara rimligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".