GM:s årsrapport väntas idag

Idag kommer Saabs ägare, General Motors, med sin årsrapport. Den kommer efter ett år med stora bekymmer framför allt på den europeiska bilmarknaden inte minst med Saab
Ända sedan Saab i slutet av november tillkännagav att 1300 anställda varslades om uppsägning har det rått en viss osäkerhet kring företaget. Bilanalytikerna har talat om betydelsen för GM att äga ett så kallat premiummärke som kan konkurrera med mercedes, BMW och Volvo men också om att de ackumulerande underskotten tär på GM:s tålamod. Det har GM:s ledning, vid flera tillfällen på senare tid, gjort klart att tålamodet har en bortre gräns och nu handlar det för Saab om att bli lönsamt på två år. Under den tiden ska samarbetet mellan GM:S olika fabriker drivas på rejält så att mer än hälften av de delar som utgör en Saab, Opel och Cadilac är likadana. Då skulle det också vara möjligt som koncernchefen Rick Wagoner antytt att bygga en Saabmodell i USA. GM har nu också tagit ett fastare grepp över Saab genom att flytta flera nya GM-chefer till Trollhättan som nu får jobba intensivt med att skära i kostnader för både produktion och personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".