Fornminnen på västkusten i fara

De fornminnen som ligger kvar i jorden på västkusten riskerar att förstöras på grund av försurning och föroreningar. Det framgår av en färsk rapport från Riksantikvarieämbetet.

Att det är värst på västkusten beror på försurningen. Även om försurningen håller på att minska finns det en annan faktor som gör att nedbrytningen går så snabbt här i väst, nämligen att jordmånen på många håll är oförmånlig. När det sura regnet inte längre är så surt som för några år sedan så kan det ta decennier för jorden att återhämta sig.

Under de åren kan fornminnena ta ohjälplig skada. I Riksantikvarieämbetets rapport finns skrämmande bilder där man jämför fornfynd som kom fram i början av 1900-talet med fynd från 1990-talet.

Fynd av brons och ben mer eller mindre förintas bara på några år. Den gamla åsikten att fornminnen egentligen mår bäst av att ligga kvar i jorden är numera förlegad, åtminstone på västkusten.

Det som ska göras nu är ett långtidsprogram till år 2030 med att ta jordprover på 25 outgrävda fornlämningsområden för att se hur stor risken är för fornfynden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".