Myndigheter samlas efter bombdåd

Efter bombdådet i trollhättan mot en åklagare samlas idag polis och myndigheter, på Justitieministerns Beatrice Ask inbjudan, för att diskutera hur de kan samarbeta för att stoppa den organiserade brottsligheten.

I Göteborg finns redan ett samarbete mellan polis, skatteverk och andra myndigheter. De försöker jobba nära varandra för att upptäcka de olika sorters brott medlemmar av kriminella nätverk begår. Det kan t.ex. vara bidragsfusk hos försäkringskassan. Men samarbetet försvåras av sekretessregler. Myndigheterna kan inte dela information hur som helst. 

Göte Haraldsson, skattedirektör i Västra Götaland tror att Skatteverket kan spela en aktiv roll i ett sådant samarbete

- Vi kan när det är ekonomisk brottslighet inblandad med kanske annan brottslighet , då kan vi granska bokföring och skatter och annat är betalt på rätt sätt, säger Göte Haraldsson.

Svante Jonsson, ställföreträdande försäkringschef i Västra Götaland berättar att de har problem med sekretess bestämmelserna.

- Känner vi inte till de försäkrade har vi svårt att få tips från till exempel skattemyndigheten. När de hittar impulser om detta så anser de att de kan inte lämna ut uppgifter om vi inte bett om det och känner vi inte till det kan man inte komma så långt, säger Svante Jonsson.
Reporter Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".