Jourstugor för hemlösa

På måndag tar Lilla Edet ett steg närmre en lösning för kommunens hemlösa. Då avgörs upphandlingen om de fyra jourstugor som ska ge tak över huvudet till dem som vräktes för ett drygt år sedan.

Det har nu gått 18 månader sedan ett 30-tal Lilla Edetbor med missbruk och psykiska problem vräktes. 

En del av dem som blev bostadslösa har sen dess inhysts i boenden i Göteborg och det har varit dyrt. Sedan augusti 2006 har det kostat kommunen drygt en miljon kronor. 

Men på måndag avgörs alltså vem som får ansvar för jourstugorna och sedan kan man förhoppningsvis öppna inom kort. Och nu kan kommunen istället satsa på steg två. Ett kollektivboende för de som vill bli nyktra och ha hjälp till en egen bostad.  

När hyresgästerna blev vräkta i augusti 2006 sa Kalle Willborg, chef för individ och familjeomsorgen i Lilla Edet, att man skulle hitta en sådan lösning redan före vintern 2006, men sedan dess har det skjutits upp. Nu tror han att det ska lösas i april nästa år.
Reporter: Tinda Lund-Tengby
tinda.lund-tengby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".