Pappersbruket i Åsensbruk vill utöka

Håfreströms pappersbruk vill öka produktionen kraftigt och nu har företaget bett om ett tillfälligt tillstånd enligt miljölagstiftningen.
Håfreströms, som numera heter Arctic Paper, har 425 anställda i Åsensbruk och tillverkar det som kallas bestruket finpapper, närmast till veckotidningar. Företagets miljötillstånd för 160.000 ton om året är för litet och därför vill företaget ha ett tillfälligt tillstånd på 200.000 ton. En ökning skulle inte medföra vare sig nyanställnignar eller någon stor investering. Företaget har tidigare försökt få tillstånd för att öka produktionen. Men enligt nya miljöbalken från 1995 behövs ett helt nytt tillstånd som kan ta flera år att få. Håfreström överklagade ända till Högsta Domstolen men det lyckades inte så bra. Den här gången kan det gå bättre eftersom myndigheterna kan ge ett tillfälligt tillstånd. Men det är just ett tillfälligt tillstånd och under tiden får Håfreström komma in med en ny ansökan. VD Olle Dalin säger till Radio Väst att den gången tänker företaget be om en mycket högre produktionssifra än 200.000 ton.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".