Näl vann sjukhusstriden

Nu-sjukvårdens framtid spikad

Presskonferensen på Hotel Swania i Trollhättan om framtidens sjukvård avslutades under eftermiddagen på torsdagen. Det besked som lämnats på presskonferensen är att det blir en uppdelning av sjukhusen med koncentration på traumaenhet och huvuddelen av akutsjukvården på NÄL och planerad vård på Uddevalla sjukhus.

Beslutet idag har fattats av socialdemokrtater, folkpartister, centerpartister och vänsterpartister, alltså den styrande majoriteten här i Västra Götalandsregionen, som ställer sig bakom det förslag som sjukhusdirektör Sten Axelsson har lagt.

NÄL kommer att bli det tunga akutsjukhuset med traumaenhet, komplett akut och tung kirurgi, vård av akut hjärtsjuka och strokepatienter. Medan Uddevalla sjukhus blir sjukhuset för planerad vård med ortopedi, infektion, geriatrik det vill säga sjukvård för äldre. mammografin skall koncentreras dit också.

Majoriteten har också beslutat om ett tillägg att primärvårdsjouren i Uddevalla placeras ihop med akutmottagningen på Uddevalla Sjukhus. Dessutom skall akuten vara öppen dygnet runt. Däremot inte med traumaenheten då den kommer att finnas på NÄL.

De båda närvårdsavdelningarna, de så kallade NÄVorna, placeras på Uddevalla sjukhus och de skall hjälpa äldre och multisjuka patienter att lättare få en bra vård snabbt och effektivt, enligt vad styrelsen för NU-sjukvården beslutade under torsdagen.

Andra tillägg som politikerna har gjort är att Uddevalla sjukhus skall bli ett centrum för Onkologi, det vill säga cancersjukvård. och också ett centrum för regionala planerade operationer. För Uddevalla sjukhus skall ju få mer planerad vård än NÄL.

Hör mer:


Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".