Två män dömda för sexövergrepp på funktionshindrad

Två män, 48 och 68 år gamla, som stått inför rätta för sexuella övergrepp mot en både fysiskt och psykiskt funktionshindrad kvinna i norra Bohuslän, har fått sina domar idag.

Alla dom inblandade bor i samma samhälle i Bohuslän. Den 48-årige mannen döms till fängelse i 6 månader, rätten anser att kvinnan är trovärdig när hon berättat att mannen haft samlag med henne flera gånger, hon tyckte det var äckligt men vågade inte säga ifrån för hon var rädd att han skulle bli jättearg. Däremot berättade hon för anhöriga som också vittnade vid rättegången.

Rätten tyckte att mannen utnyttjat hennes psykiska handikapp på ett mycket fult sätt, och han döms också till att betala ersättning för kränkning och sveda och värk på 25 000 kronor

Den andre mannen som döms för övergrepp av samma kvinna är 68 år gammal, och han döms till 8 månaders fängelse. Han och hans fru var goda vänner till kvinnan sedan många år, och enligt hennes berättale har han sökt kontakt med henne och utnyttjat henne sexuellt och försökt ha samlag med henne när frun inte var hemma.

Det är allvarligt, skriver tingsrätten i sin dom, och det finns inga förmildrande omständigheter. Även den mannen döms att betala ett lika stort skadestånd till kvinnan.

Text: Cecilia Bergil
Epost: cecilia.bergil@sr.se
Telefon: 0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".