Fiskodling uppmuntras

Nu vill jordbruksdepartementet att vi ska satsa på att odla fisk. Men Världsnaturfonden varnar för miljöproblem med fiskodling.
Fiskodling är den snabbast växande typen av födoprodukten i världen i dag. I vårt grannland Norge är odlad lax den näst största exportprodukten efter olja. Här hemma i Sverige för dock fiskodlarna en tynande tillvaro, men nu under året kommer regeringen med en proposition med förslag till hur näringen ska kunna utvecklas och växa. Jordbruksdepartementet tror att istället för att satsa på lax som i Norge, kunde Sverige satsa på gös och abborre. Det påpekades dock att näringen dras med en rad problem, främst på miljösidan. Fiskodlingar medför övergödning, ingrepp i viktiga naturområden och kan innebära ett hot mot de vilda fiskbestånden. Det största problemet är att de arter som odlas i Europa, exempelvis lax, är rovfiskar som måste matas med annan fisk, så kallad foderfisk, för att kunna växa. Det har redan inneburit ett alltför hårt fiske på vissa arter i Europa. - Laxarna i de norska kassarna matas med en annan laxfisk, lodda, som fångas i Arktis. Det är tveksamt om ett sådant system är ekologiskt vettigt, säger Lennart Nyman från Världsnaturfonden (WWF). - Det är mycket bättre att odla fiskarter som inte kräver annan fisk som foder. I Asien är olika karpfiskar vanliga. De klarar sig bra på det som redan finns i vattnet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".