Polisen utreder utebliven utryckning

Polisens länskommunikationscentral, LKC, i Göteborg skall nu utreda omständigheterna kring fallet med den uteblivna polisutryckningen utanför Strömstad.

Natten till i torsdags ringde Göran Karlsson till LKC och berättade att det rörde sig främmande personer i området där det tidigare varit flera inbrott. Karlsson säger att LKC lovat att en polispatrull skulle komma omgående, men trots att polisstationen i Strömstad var bemannad kom polisen aldrig. Där fick man aldrig reda på att Karlsson kontaktat LKC.

Sedan Sveriges Radio Väst uppmärksammat fallet skall LKC:s sektionschef Christer Abrahamsson utreda fallet.

- Jag kommer att tala med Karlsson och med operatören och vi tittar på hur dimensioneringen såg ut i Strömstad den natten, säger Christer Abrahamsson.

Han kan i det här läget inte uttala sig om det begåtts något fel på LKC.

- I de fall där vi kan bekräfta att det har gått snett på något sätt så lyfter jag upp det till min avdelningschef och om det hela är att bedöma som ett misstänkt tjänstefel så lämnar vi över det till vår disciplinenhet.

Enligt närpolischefen i Strömstad kan ekonomin ha spelat in eftersom det kostar övertidspengar att skicka ut en patrull som har jour. Det förnekar Christer Abrahamsson.

- Jag har suttit som operatör och befäl på ledningscentralen sedan millenieskiftet och jag har aldrig hört att vi tänkt på kostnaderna i sådana här fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".