Revisorer kritiserar Bengtsfors socialförvaltning

Kommunrevisorerna i Bengtsfors riktar nu kritik mot att socialförvaltningen inte gör tillräckligt för att förhindra att barn far illa.
Det handlar alltså om barn och ungdomar som behöver samhällets hjälp. Bara under augusti i fjol kom det in 13 anmälningar om barn som for illa i Bengtsfors. Det revisorerna är kritiska emot är att socialförvaltningen arbetar alldeles för lite förebyggande, alltså för att förhindra att barn måste omhändertas. I stället går problemen så långt att man till slut måste ta till placering i familjehem, alltså fosterhem, eller på institution. Det hade kanske kunnat förhindras, om socialtjänsten arbetat på ett mer målinriktat vis. Varför är det då så illa inom individ- och familjeomsorgen i Bengtsfors? Förmodligen har det att göra med personalsituationen. Där finns en så kallad familjegrupp som inriktar sig just på barn och ungdomar. Två socialsekreterartjänster har den, en vakant och en obesatt på grund av sjukskrivning. Och den fältassistent som hör till familjegruppen var också sjukskriven, när revisorerna gjorde sin granskning. Hur ska man då kunna jobba?? Socialnämnden köper tjänster av konsulter, för att utreda och handlägga de ärenden som har att göra med barn som far illa och som behöver tas omhand. Hur ska det då bli nån kontinuitet? Hur ska man då kunna planera ett långsiktigt och förebyggande arbete? Hur lätt är det inte då att det blir familjehem eller institution för barnet, i stället för att familjen får råd, stöd och hjälp att klara situationen. Och en nyckelfråga, skriver revisorerna, är att socialnämnden i Bengtsfors nu går in för att rekrytera kunnig personal och kompetensutveckla den personal som finns, för där finns det också brister i kunskap.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".