Studieförbund fick felaktiga bidrag

Studieförbunden i Trollhättan har tagit emot bidrag för studiecirklar de inte varit berättigade till. Tio förbund har granskats och alla har fått bidrag på felaktiga grunder - sammanlagt 672 000 kronor.
Cirka 15 procent av de utbetalade bidragen har varit felaktiga: Rena föreningsaktiviteter och närradioverksamhet har uppgetts vara studiecirklar och i många cirkellistor har saknats underskrift av en ledare. - Jag är förvånad över omfattningen av felaktigheterna, säger Sören Hellström, kultur- och fritidssekreterare i Trollhättans kommun. Det tycks vara så att studieförbunden tänjer på gränserna och tar ut svängarna rejält. De har dålig ekonomi. De pengar som studieförbunden fått, och som de inte haft rätt till, justeras i efterhand. Alla förbunden utom Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, NBV, och Studiefrämjandet har gått med på en uppgörelse med Trollhättans kommun. NBV och Trollhättans kommun har olika åsikter om huruvida närradio är att bedriva en studiecirkel. NBV får nu betala tillbaka 176 000 kronor i utbetalade bidrag. Granskningen gäller år 2000.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".