Mellerud och skolverket kritiserar varandra

En rejäl ordstrid har brutit ut mellan Melleruds kommun och Skolverket. Skolverket kritiserar kommunen för att den inte har utrett situationen ordentligt när skolelever sades vara mobbade av en lärare förra vårterminen. Men kommunen kritiserar skolverket för att dra felaktiga slutsatser.
Det var förra året, vid vårterminens slut, som en förälder till en elev på den aktuella skolan anmälde att en lärare kränkte d.v.s. mobbade elever både fysikst och psykiskt. Nu har skolverket beslutat att kristisera kommunens agerande i den här frågan och framförallt att kommunen inte ordentligt har utrett om elever känner sig kränkta och inte heller gjort tillräckligt för att förhindra kränkiningen av barnen. Dessutom kritiserar skolverket kommunen för att inte ha en skriven handlingsplan för hur den ska agera om barn mobbas av vuxna. Men förvaltningschefen för Kultur och Utbildning i Melleruds kommun, Lars Nilsson, är mycket upprörd över skolverkets kritik som han anser bottnar i en bristfällig handläggning. I ett brev till skolverket radar han upp ett antal brister till beslutet, som att det kommer sent och att verket har feltolkat kommunala dokument. Lars Nilsson säger till Radio Väst att kommunen genomförde en enkät plus flera föräldramöten vid den aktuella skolan för att utreda om läraren hade kränkt några barn. Det visade att det fanns ett barn som hade gått vidare med polisanmälan för misshandle av den berörda läraren. I övrigt vittnade barn och föräldrar om ett gott samarbetsklimat. Det vill säga att barnen kände sig inte mobbade av läraren. Därför räknar Lars Nilsson med att överklaga Skolverkets kritik. Charlotte Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".