Invasion av flyghavre

Stora arealer med åkermark har blivit smittat av ogräset flyghavre i Dalsland och Skaraborg. Orsaken är att det amerikanska utsädesbolag som leverat konservärtor för utsäde inte hade rensat ordentligt.
Det har varit och blir mycket arbete för ett 20-tal bönder på grund av slarv från det amerikanska bolaget. Drygt 400 hektar åkermark är smittad och flyghavren måste bort enligt svensk lag. Det har helt enkelt inte rätt att växa på svensk mark - en annorlunda sorts amerikansk invasion. Flyghavre är ett ogräs som kan ge stora skördeförluster och dessutom får bönderna sämre betalt för flyghavreinfekterat spannmål. - Det är 20 år sedan något liknande inträffade för ärtodlarna, det berättar Håkan Sundén som är odlingsansvarig vid livsmedelsföretaget Topp i Brålanda. Det är företaget Topp som köper utsädet till odlarna. Nu kommer Topp att begära skadestånd av det amerikanska bolaget, dels för allt arbete, dels för extra ogräsbekämpning. I år kan det bli aktuellt med en kraftfull kemisk bekämpning på de smittade fälten. Dessutom kommer årets utsäde rensas en extra gång i Sverige för att slippa flyghavreproblemet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".