Norsk Hydro på väg att sälja sin del i Scanraff?

Bensinbolaget Preem vill köpa ut Norsk Hydro ur oljeraffinaderiet Scanraff i Lysekil, men spekulanter finns också österut erfar Radio Väst.
Preem som ägs av den Saudiarabiske schejken Mohammed Al-Amoudi, är mycket intresserad av att köpa ut Norsk Hydro ur Scanraff i Lysekil. Scanraff är Nordens största raffinaderi och ägs i sin tur till 25 procent av Norsk Hydro och till 75 procent av Preem. Men Norsk Hydro som har flera, vitt skilda produkter, till exempel olja, gödsel, lättmetall och industrikemikalier, i sin diversehandel, vill nu renodla verksamheten till att nästan bara inrikta sig åt aluminium. Norsk Hydros prislapp på Scanraff torde hamna på över tre miljarder svenska kronor. Huvudspekulanten är givetvis Preem som redan idag är Scanraffs största ägare och som därmed skulle kunna utöka ägandet och stärka sin ställning markant på den svenska bensinmarknaden. Andra spekulanter mindre sannolika spekulanter är OKQ8 som är näst största bensinbolag i Sverige, efter Statoil, och Shell. Men det finns också jokrar i leken. Idag kommer en tiondel av all olja som skeppas till Scanraff från andra sidan östersjön, nämligen Ryssland. Relationerna med Ryssland är goda och representanter från ryska, intresserade, storbolag har också guidats runt i anläggningen. Beskedet om delägare ska komma mycket snart, troligen redan den 20 februari då Preems koncernstyrelse har möte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".