Catharina Bråkenhielm (s) får svagt stöd i riksdagen om fyrverkeriförbud

Efter en period med allvarligt skadade personer, stängda tunnelbanestationer och stressade husdjur höjs röster för ett förbud av smällande fyrverkerier. Men stödet är svagt. Riksdagsledamoten Catharina Bråkenhielm (s) från Henån på Orust vill förbjuda de smällande raketerna. Hon får delvis medhåll från kristdemokraternas ledamot i justitieutskottet, Inger Davidson.

-Min spontana reaktion är att det är tråkigt att en så fin tradition ska förstöras, men nu har det gått så långt att folk känner sig hotade, blir skadade och byggnader förstörs. Då tycker jag att man kan överväga att införa någon typ av lagstiftning, säger hon till TT.

Förbud att ta i

Gemensamt för de ledamöter i justitieutskottet som TT talat med är att alla upplever ett problem med smällande fyrverkerier. Men att totalförbjuda dem är att gå för långt, anser de flesta.

-Det är lätt att kräva ett förbud, men nyårsafton hade blivit tråkigare utan fyrverkerier. Det handlar om att vi alla tar ett större samhällsansvar snarare än att göra det till en ren polisiär fråga. En del återförsäljare säljer till personer som inte har åldern inne, men också föräldrar köper ut åt sina barn och förstår inte vilken fara de utsätter dem för, säger Johan Linander (c).

Miljöpartisten Mehmet Kaplan tror inte på ett totalförbud. Däremot tycker han att den lag om åldersgräns som finns borde tillämpas hårdare.

-Ett par smällande under nyårsafton ska inte vara några problem, människor vill ju fira in det nya året. Men det är okynnessmällandet i flera veckor före och efter som är ett problem som spridit sig. Framför allt hundar blir helt förstörda av nyårsraketer, säger Mehmet Kaplan.

Inte främmande

Bråkenhielms partikamrat Margareta Persson (s) är inte främmande för en skärpning av lagen.

-Det finns ju ett förbud att sälja fyrverkeripjäser till ungdomar under 18. Och det har uppenbarligen inte efterlevts. Vi får titta på hur lagstiftningen ser ut, hur den efterlevs och om det behövs en skärpning, säger hon.

Ulrika Karlsson (m) är emot ett förbud.

-Att förbjuda raketer är inte någonting som vi står för. Däremot bör man vädja till människors egna ansvar när man hanterar fyrverkeripjäser. Ett missbruk av dem är farligt, men kan inte förbjuda allting som skulle kunna vara farligt, säger hon.

Inte heller Cecilia Wigström (fp) vill se att nyårsraketer förbjuds.

-Det är viktigt att folk använder raketer med förstånd och tänker på att det är miljöfarligt. Däremot är vi inte beredda att gå på en förbudslinje, säger hon.
SR VÄST/TT