Ekonomi viktigare än empati för mordåtalade kvinnan

Efter första rättegångsdagen igår i Uddevalla tingsrätt mot den mordåtalade 54-åriga kvinna från Göteborg, som slängde sin svårt skadade man i havet, så att han drunknade, är frågan hur ekonomi kan vara viktigare än empati.

I 30 år hade de hållit ihop som sambopar - den 54-åriga kvinnan och hennes 48-årige man. Med mycket god ekonomi. Villa på nästan 300 kvadratmeter, segelbåt, flera bilar och egen häst. Nu hade han funnit en annan och ville separera. Och allt kvinnan tänkte på var sin ekonomi. Hur mycket pengar hon skulle ha efter separationen. Under en segeltur slog hon honom flera gånger i huvudet med en slägghammare och hivade honom över bord så att han drunknade.

I polisens långa rekonstruktionsfilm av båtdramat, som visades i rättssalen igår, säger kvinnan ordagrant om hur hon hivade sin från sex krossår i huvudet blödande man över bord. ”Jag tycker att han rinner ut väldigt fint.” Och litet senare: ”Han rann i väldigt fint. Han är ju som en degklump”.

Vilket fick åklagaren att fråga henne:
  - Du pratar en massa om ekonomi och annat praktiskt. Men jag har inte hört dig säga ett ord om din mans död. Förlusten av honom.

Kvinnan svarade: 
  - Nej, jag har levt som i en bubbla.

Och är för första gången i rätten nära till gråten.
/Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se