Dokusåpa eller tragedi?

"Det finns bara förlorare i den här affären." Radio Västs politiske reporter, Bosse Adriansson, kommenterar affären om socialdemokraternas Helen Nordendorph.
Det finns bara förlorare i den här affären. Om Helen Nordendorph gjort sig skyldig till det hon anklagats för är hennes politiska karriär sannolikt över. Men Karin Engdahl, AnnKristin Sörensson och Birgita Skoglycke har också skaffat sig tillräckligt många - och i vissa fall tunga - ovänner i den lokala partiorganisationen, för att deras karriärer i vart fall kommer tvärbromsa. Och om dessa tre kvinnor som skrev det brev som utlöst affären har fel, då har de förbrukat sin trovärdighet och förmodligen ändå skadat Helen Nordendorph. Kalla det dokusåpa eller kalla det en tragedi av antika mått - men det är ett djupt splittrat socialdemokratiskt parti i Uddevalla som kommer att behöva lång tid för att läka såren. Och den här gången var det inte massmedia som agerade drevkarlar - drevet startades av de tre brevskrivande kvinnorna. Nu haglar beskyllningar och motbeskyllningar, och förhoppningsvis kommer den oberoende revisionen, som nu skall inledas, att ge entydiga besked om vad som är sanning. Den här affären utspelas inför öppen ridå och från en och annan socialdemokrat har kommit den förväntade reaktionen: "Sånt här skall vi lösa internt". Mot det kan invändas att organisationer, vars själva affärsidé är demokrati, och som till stor del också är skattefinansierade, bör verka för största möjliga öppenhet. OM nu beskyllningarna mot Helen Nordendorph skulle visa sig ogrundade - ja, då blir det i och för sig svårare att få förståelse för den hållningen - i detta enskilda fall. Kommentar: Bosse Adriansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".