Sabotage i Strömstad kostar miljonen

Runt en miljon kronor det blir slutnotan för det sabotage som gjordes mot avloppsreningsverket i Österröd i Strömstad i somras.
Det handlar om Österröds avloppsreningsverk söder om stan. Området är attraktivt att vara sakletare på eftersom återvinningscentralen finns intill. Och i somras tog någon eller några och kastade ner rostfria rörstumpar i en bassäng till det kemiska reningssteget, vilket fick stora konsekvenser. I två veckor var det här utslaget. En bottenskrapa i bassängen stoppades och en drivaxel i maskineriet blev skadad. Enbart att byta det här mekaniska har kostat 140.000 kr. Den riktigt stora kostnaden kommer under våren när en eller flera dammar måste tömmas eftersom slam har runnit till fel ställe och ska hanteras med dyr specialutrustning. Det här kommer att springa upp i en miljon, enligt Bo Thuresson på miljöförvaltningen. Även om försäkringsbolaget tar en del av kostnaden, så får det här buset en skön kväll i somras så stora följder att nu på torsdag kommer det upp i fullmäktige som en så kallad budgetavvikelse. Det kostade så mycket att det syns i kommunbudgeten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".