Mellerudshem anmält för vanvård

Två kvinnor i ett demensboende i Mellerud drabbades under hösten av skador som nu anmäls till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
Två patienter av tio möjliga råkade ut för allvarliga incidenter under oktober och november förra året på hemmet för dementa i Mellerud. Den ena kvinnan fördes akut uttorkad och nedkyld till Näl. Personalen hade inte kontrollerat hur mycket vätska kvinnan fick i sig, trots uppmaning från sjuksköterskan. Det visade sig också vid uppföljning att personalen upplevde det svårt att mata henne och ge henne dryck. Numer är det obligatorisk vätskekontroll och kvinnan ska ha varma kläder. Den andra kvinnan hade flera benbrott på sitt underben vid en röntgenundersökning. Men det tog sex dar från den första skadetillfället innan hon blev undersökt av läkare. Kvinnan lider av benskörhet och ska förflyttats med lift, men det skedde inte den 9 november då kvinnan förflyttades av personalen utan hjälpmedel. Det blev en konstig vridning för henne säger personalen enligt anmälan till socialstyrelsen. Den 14:e såg en sjuksköterska att benet var av. Kvinnan är nu tillbaka på boendet med ett gipsat underben. Det har varit rejäl turbulens på det här boendet bland personalen och det har saknats cehf sedan maj förra året. Henry Einestedt är socialhef i Melleruds kommun. Han säger till Radio väst att orsaken till det inträffade är troligen den höga omsättningen på personal samt att det saknats en chef. Sedan årskiftet finns det en ny chef på demensboendet. Kommunen räknar med att det ska bli lugnare inom personalgruppen. Nu avvaktar kommunen socialstyrelsens svar på dom två anmälningarna. Charlotte Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".