Munkedal / Åsensbruk

Småföretag kan rädda sårbara brukssamhällen

Efter varslen om uppsägningar i Munkedal och Åsensbruk påminns vi ännu en gång om brukssamhällenas sårbarhet.

- Differentiera näringslivet, alltså se till att alla ägg inte ligger i samma korg.

Det rådet gav kulturgeografen Sune Berger i en uppsats vid Uppsala universitet redan 1965. Då hade sulfitfabriken i Bengtsfors lagts ner några år tidigare. Men Bengtsfors fick ett nytt storföretag, Volvo Dalslandsverken, och det blev inte så mycket av riskspridningen den gången.

- Det är ju inte så att man omvandlar den här typen av bruksorter på en gång, utan det finns också inneboende strukturer, som gör att man inte alltid är så vana med att jobba i småföretag. Människor är vana vid att det finns ett stort företag, som kan ta emot arbetskraft.

- Det tar litet tid att ställa om det här, säger Sune Berger till Sveriges Radio Väst. Han är idag professor i kulturgeografi vid Karlstad universitet.

Budskapet från Sune Berger är minst lika aktuellt idag och allt fler säger att lösningen är en satsning på småföretag. Men det behövs m å n g a småföretag, när det försvinner hundratals industrijobb eller som nu, när Actic Paper varsar 50 anställda i Munkedal och 60 i Åsensbruk.

Tjänstesektorn kan ge jobb, säger Sune Berger. Vad skall man då göra i Munkedal och Mellerud?

- Jag tror att det är den här vägen man måste gå. Staten utlokaliserar inte längre och bestämmer inte vilken verksamhet man skall ha, utan nu är det upp till lokala initiativ. Det kommer att ligga mycket på bland andra kommunledningar att vara kreativa, säger professor Sune Berger.

Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".