Feministiskt initiativ.
POLITIK

Feministiskt Initiativ ställer upp i valet

Feministiskt Initiativ ställer upp i valet till europaparlamentet nästa år och i valen till riksdag, landsting och kommuner 2010. Det föreslår Fi:s styrelse och det blir nu extrakongressen i maj som får avgöra om det blir så.

- Det har varit mycket diskussion om det och de har inte varit helt eniga i styrelsen. Det vi kan se helt tydligt är att medlemmarna och sympatisörerna vill att det finns ett feministiskt alternativ i valen till riksdagen och europaparlamenet, säger Mikaela Robsahm från Göteborg, som var en av riksdagskandidaterna 2006.

Feministisk Initiativ fick 0,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 2006, och dubbelt så mycket i Göteborg, den enda västsvenska kommun tillsammans med Kungälv där Fi ställde upp i kommunvalet. Mikaela Robsahm menar att behovet av Fí snarast har ökat sedan valet.

- Den politik som bedrivs nu har ju drivit fram många förslag som förvärrar jämställdhetsarbetet. Jag tänker på vårdnadsbidraget och de åtgärder som gjorts kring föräldraförsäkringen visar ännu ingen effekt. Individualiserad föräldraförsäkring som vi drev i valet är något som fortfarande är högaktuellt.

- Löneskillnader kvarstår. Mäns våld mot kvinnor kvarstår, säger Mikaela Robsahm (fi).

Text: Bosse Adriansson 
Epost:
bo.adriansson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista